Antecedents
Fa temps l'IDI va demanar assessorament tècnic als caps de protecció radiològica que desenvolupen l'activitat a les seves instal·lacions per estudiar la implantació d'un software per la gestió de dosis que donés resposta a la directiva europea 2013/59/EURATOM que ha de transposar-se a legislació estatal abans de 2018.
Un dels aspectes que es van plantejar coordinadament amb la direcció de sistemes d'informació de l'ICS i TicSalut és que caldria que el software fos capaç d'integrar-se amb els HIS corresponents, i amb un hipotètic "registre central de dosis" a nivell de Catalunya, bé directament o a través del HIS. Això asseguraria que, independentment del gestor de dosis escollit pel proveïdors de diagnòstic per la imatge, hi hagi un mínim comú denominador d'informació que tots haurem d'exigir als plecs de prescripcions tècniques. Malgrat és complicat escollir un únic gestor de dosis a nivell de SISCAT, com han fet altres comunitats, també es podria plantejar aquest punt tenint en compte que IDI, ICS i ICO sí que de moment mantenen el compromís d'escollir una única solució.
Des de l'oficina eSalut del TicSalut entenen que així ha de ser i ens demanen que definim aquest conjunt mínim de dades que cal registrar de forma centralitzada. Com que es va considerar que aquesta selecció transcendeix la tasca d'assessorament a l'IDIque s’estava duent a terme, es va sol·licitar a la Societat Catalana de Física Mèdica la possibilitat de crear un grup de treball per definir-la. Pels terminis que se'ns marquen, caldria donar resposta abans de l'estiu, encara que fos d'una forma prou oberta com per incorporar les diverses possibilitats de transposició de la directiva, treball encara en curs.
Creació del grup de treball
El dia 4 d’abril de 2017 es va convocar als caps de protecció radiològica de Catalunya a una primer reunió, incloent els serveis de PR públics, les UTPR que també donen cobertura a l'àmbit públic ( bàsicament ACPRO), i aquells responsables de serveis o unitats de Física que malgrat no fer-se càrrec directament de la protecció radiològica dels seus centres, en són responsables d'alguna manera. Per a més informació , feu 'click' sobre el títol.
Acords
S’acorda que el registre ha de recollir de forma senzilla indicadors que s’utilitzen per establir nivells de referència, específics per cada tècnica, així com un conjunt de camps corresponents a l’exploració en concret que es considerin necessaris (Identificació del pacient, tipus d’exploració, data i hora, etc.). La utilitat seria tant disposar d’un registre pel maneig individual del diagnòstic per la imatge associat al risc pel pacient en concret com per obtenir informació d’utilitat per estudis epidemiològics.
No es considera oportú registrar una estimació de la dosis efectiva.
S’acorda aportar a la proposta els camps que registren els softwares de gestió de dosis, que en gran part són els que exporten els equips de diagnòstic per la imatge que s’hi connecten directament o través dels PACS. Es comenten breument les experiències pilot dels diferents centres representats a la reunió. S’acorda també estudiar altres experiències com la del País Vasc, Navarra o Múrcia.
El nostre tresorer, Antoni Castel, aporta un formulari que podria servir de punt de partida. Per tal de descarregar el formulari, feu click aquí.
Totes les propostes s’enviaran al coordinador del grup, Carles Muñoz (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.), amb data límit 5/5 de manera que pugui presentar una proposta de treball per la següent reunió, que es farà el dia 16/5 a les 12:00 al mateix lloc que aquesta reunió, és a dir la Sala de reunions del Servei d’Oncologia Radioteràpica i del Servei de Radiofísica i Radioprotecció de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Degut a la incertesa pel que fa a transposició de la Directiva com per la imminència del 5è Congrés Conjunt SEFM-SEPR, que es celebrarà a Girona del 13 al 16 de juny i en el que es discutirà aquest tema en taules rodones i diverses presentacions, s’acorda no fer cap proposta en ferm fins després de la celebració d’aquest esdeveniment, però abans de Sant Joan per donar resposta a la petició feta.
Els integrants del grup de treball són:
- José Ignacio Tello. Institut IMOR. Barcelona.
- Alejandro Melero. Institut Català d'Oncologia - Hospital Germans Trias i Pujol. Badalona.
- Manel Artigues. Institut Universitari Sant Joan de Reus.
- Jesús Ariño. Institut Universitari Sant Joan de Reus.
- Montserrat Colomer. Consorci Sanitari de Terrassa (Hospital de Terrassa-Hospital de Manresa).
- Antoni Castel. Hospitals QuironSalud.
- Mariana Esteban. Hospital Clínic. Barcelona.
- Òscar Ripol. Hospital Universitari Arnau de Vilanova. Lleida.
- Juan José Morant. Universitat Rovira i Virgili. Tarragona.
- Diego Jurado. Institut Català d'Oncologia - Girona.
- Jordi Sáez. Hospital Clínic. Barcelona.
- Martí Lacruz. Hospital del Mar i Hospital de l'Esperança. Barcelona.
- Mercè Beltran. Hospital Universitari Vall d'Hebron. Barcelona.
- Cristina Picón. Institut Català d'Oncologia - L'Hospitalet de LLobregat.
- Josep Baró. ACPRO. Barcelona.
- Montserrat Ribas. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona.
- Agustí Ruiz. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona.
- Carles Muñoz. Institut Català d'Oncologia.