La SCFM participa en el grup de treball "Prevenció de radiacions ionitzants en edat pediàtrica" mitjançant dos socis en qualitat de radiofísic: Agustí Ruiz Martínez (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.) i Montserrat Ribas Morales (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.).

Història, misió i documents

L'any 2011, la Direcció General de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris (actualment Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitàries) del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, a través del Servei de Seguretat dels Pacients, va decidir constituir un grup de treball anomenat "Prevenció de radiacions ionitzants en edat pediàtrica". Les activitats principals del grup, que encara està en funcionament, són:

  • Revisió de l’evidència científica per conèixer les indicacions de les proves complementàries pediàtriques d’utilització més freqüent (radiologia convencional, TC i radiologia intervencionista) i els valors de referència dels paràmetres de realització de les proves.
  • Formulació de les recomanacions basades en l’evidència científica i/o consens dels professionals.
  • Monitoritzar i analitzar la implantació d’aquestes recomanacions en centres hospitalaris.
  • Difusió i implementació de les recomanacions als centres sanitaris.

 Aquest grup és multi-disciplinar i està composat per professionals, que treballen en centres sanitaris de Catalunya, dels diferents àmbits relacionats amb la realització de procediments mèdics de diagnòstic per la imatge amb radiacions ionitzants: pediatres (metges prescriptors), radiòlegs (especialment radiòlegs pediàtrics), tècnics de radiodiagnòstic i radiofísics, així com de metges del Servei de Seguretat dels Pacients.

Des de la seva creació, el grup ha anat treballant en diversos temes, prioritzant l'estudi de la tècnica d'exploració de l'escoliosi i la protecció del pacient pediàtric en TC. Fruit d'aquesta feina, s'han elaborat diversos documents:

 El grup de treball també va participar en la VII Jornada per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya, el 28 de novembre de 2013, que va ser dedicada monogràficament a la seguretat del pacient pediàtric.

Aquest grup, com tots els grups de treball de la SCFM, informa anualment de les seves activitats a l’assemblea de socis.